Due to topographical conditions and the merge of several small communities in 1929, Wuppertal became one of the largest “band cities” in Germany. Various infrastructural axes, such as streets, train lines, rivers and a suspension railway run parallel within the city. In doing so Wuppertal‘s main train station plays a major figure at this intersecting knot. Resulting in an infrastructural interface, the main station's forecourt faces an architectural concept to enhance the immediate surrounding. With the focus on functionality, aesthetics and social requirements, the train station is no longer just a simple hub for the supra-regional movement, it is also increasingly being given functions as culture, working and leisure facilities to upvalue users experience.

In this concept concave and convex shapes unfold between two defined spatial edges on the station‘s forecourt. An architectural landmark, combined with a new efficient layout of routing, functions as a public cultural hub. The lower building facing the station‘s entrance / exit welcomes visitors and makes an inviting gesture by his unfolding canopy. Further behind an evolving office tower with a height of 80 meters creates a connection to the urban space and sets a landmark towards the city. In between the two architectural bodies a roof landscape unfolds and works as a shortcut to several means of transport. In the case of no hurry it invites users to skip the hectic tumble by resting in one of the bars and restaurants and enjoying the superior view.
Back to Top